Количка
0 продукта
 
 

Обща информация

Таблет–компютър (на английски: tablet computer), или просто таблет, е вид мобилно устройство със средни размери. Отличителната му черта е наличието на сензорен екран и липсата на хардуерна клавиатура. Съвременните таблети позволяват въвеждане на информацията чрез докосване на екрана с пръсти или специална писалка (стилус). На компютърния пазар таблетите имат по-скоро междинна роля, разположени между пълнофункционалните, мощни преносими компютри и джобните смартфони.

  • История

Таблетът като устройство за въвеждане на информация е известен отдавна (виж Графичен таблет). Последният обаче си остава периферно устройство, докато съвременните таблет компютри имат собствен процесор и операционна система, притежават съвсем различен потребителски интерфейс и са напълно функционални компютри, сравними с лаптоп или нетбук. Предшественик на съвременните таблети е Tablet PC, въведен от Майкрософт през 2000 и базиран на Windows XP.

Първите таблет компютри са базирани най-често на системата X86 [3], напълно функционални са и използват модифицирана операционна система (като Windows и Ubuntu Linux). Те имат не само физически клавиатура и мишка, но и сензорен екран. Тези таблети имат нужда от стилус за работа с дисплея. През 2010 г. Apple Inc. пуска на пазара своя iPad. Този таблет е потребителско устройство, предназначено главно за медийно потребление: достъп до интернет, четене на електронни книги, вестници и списания, гледане на снимки и клипове и игри. От средата на 2010 г. на пазара излизат таблети и на други компании. Сред предимствата на новото поколение таблети е, че дори самите потребители могат да създават приложения за тях.

  • Таблетите срещу традиционните лаптопи

Предимствата и недостатъците на 2-та типа компютри са много субективни. Неща, които харесват на едни потребители, не харесват на други. Изброените по–долу предимства и недостатъци са основани на най–честите мнения относно таблетите и лаптопите.

  • Предимства на таблетите

По-леки са.

Благодарение на сензорните екрани, в някои случаи работата е много лесна и бърза.

По-лесно се въвеждат диаграми и символи.

Много потребители смятат за по-забавно използването на стилус и натискането с него върху иконките на екрана, работата с мишка; таблетите са много удобни в някои отношения, в които с нормалните лаптопи е трудно да се работи – например когато потребителят е легнал на диван или легло или работи с 1 ръка.

  • Недостатъци

По-бавно се въвежда текст. Писането на ръка върху екрана често е по-бавно от въвеждането с клавиатура.

С по-слаби характеристика са. Таблетите най-често са с в граден графичен процесор и не са подходящи за „тежки” програми

  • Видове таблети

Има няколко вида таблети. Те се различават по външен вид, предназначение и големина.

  • Таблети тип iPad

Тези таблети не разполагат с клавиатура и мишка. Всички функции и програми са достъпни само с натискане с пръст или стилус върху екрана. Тези таблети са с размери между 8,4 и 14,1 инча. Хубавото на този тип компютри е, че имат по-малко движещи се части и не са толкова чупливи. Освен това са леки и удобни за носене.

  • Сгъваеми таблети

Таблетите от този тип приличат на нормалните лаптопи. Имат клавиатура. Интересното при тях е, че дисплеят може да се върти на 180 градуса и застава върху клавиатурата. Това тяхно качество ги прави много уязвими. Този въртящ механизъм лесно може да бъде повреден при падане.

  • Хибридни таблети

 

Пример за такива таблети са HP\Compaq TC100 и HP\Compaq TC 1100, които имат функции като сгъваемите и като таблетите от типа на iPad. При тях екраните са touch-screen .

Няма добавени продукти в тази категория.